V jakých podmínkách budeme prověřovat vaše produkty a technologie?

Abúsír: Česká archeologická koncese v Egyptě

Mezi známými pyramidovými poli v Gíze a v Sakkáře, přibližně 20 km jižně od Káhiry, se nachází Abúsír – místo, kde už od roku 1960 pravidelně pracují čeští egyptologové. Přijíždějí sem dvakrát ročně, na jaře a na podzim, a tráví tu vždy dva až tři měsíce.

 

Extrémní podmínky v poušti

V Abúsíru panují extrémní podmínky velmi suchého pouštního podnebí s více než 300 dny slunečného počasí. Celý Egypt se nachází v suchém subtropickém pásmu. Zimy jsou mírné s průměrem 12°C přes den. Během horkého léta dosahují teploty přes 40°C ve stínu, někdy i více než 45°C.

Specifickou vlastností pouštních oblastí jsou veliké teplotní výkyvy mezi dnem a nocí. Zvlášť patrné je to brzy na jaře a na konci podzimu, kdy se se mohou badatelé setkat až s dvacetistupňovými rozdíly v rámci jednoho dne. Pracovní doba v terénu trvá od 7:00 do 14:00.  Ráno se může rtuť teploměru pohybovat těsně nad nulou, kolem poledne ale už teploty připomínají české léto.

V průběhu března a dubna přichází velmi horký a nepříjemný vítr doprovázený písečnými bouřemi, zvanými chamsíny. Velmi drobná zrnka písku v té době letí velkou rychlostí vzduchem a proniknou do všech míst, která nejsou pečlivě přikrytá a utěsněna. Od října do května se v oblasti objevují dešťové srážky, a to průměrně 4,7 mm. Průměrná roční vlhkost je 54,7%. UV index během roku kolísá mezi 4 a 9.

Práce v hrobkách: 100% vlhkostnedostatek vzduchu a velká fyzická zátěž

Při vykopávkách čeští archeologové pracují často i v podzemí. Šachty a pohřební komory, které hloubili staří Egypťané, mohou dosáhnout hloubek až 15–20 m pod zemí. Podmínky v šachtových hrobkách se od těch na povrchu v poušti liší. Bývá tam velmi stabilní teplota ve všech ročních obdobích. Archeologové tam ale čelí jiným výzvám – nejnáročnější je téměř 100% vlhkost a absence přirozené ventilace.

Práce v extrémních podmínkách je velmi náročná i pro badatele samotné. Pohybují se v obtížném pouštním terénu a pravidelně také sestupují po dřevěných a lanových žebřících do stísněných prostor šachtových hrobek. Velké nároky jsou tedy kladeny i na jejich osobní vybavení a oblečení, které musí poskytovat vysoký komfort při náročné fyzické aktivitě v extrémních podmínkách – výkyvy teplot, prašnost, vysoká vlhkost, pohyb v limitujících prostorách.

Pouštní podmínky lákaly české podniky k prověřování produktů už od začátků české koncese v Egyptě v 60. letech 20. století. Chcete vědět více?